Tandläkare

Att ge sig ut och hitta en tandläkare som passar just dig kan kännas som ett övermäktigt uppdrag. Man behöver bara göra en sökning på google för att inse att Sverige kryllar av tandläkare, tandkliniker och olika sorters specielister. Sökordet ”tandläkare” gav 151 000 träffar – vilket kan göra en spak om man bland dessa vill hitta den som passar en bäst.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

Ett tips om man vill ha utomståendes åsikt om olika kliniker är att gå in på hemsidan http://www.localears.com där kunder har betygsatt sitt besök hos tandläkare runt om i landet.

Att söka tandläkare
Det bästa sättet är alltid att söka runt på internet, de flesta tandläkare har hemsidor där de informerar om sina behandlingar och sin inställning till tandvård. Annars att helt enkelt fråga vänner och bekanta som litar på och fråga om tips. Har du tandläkarskräck bör du leta efter de som faktiskt har specialkompetens inom området. De som har det brukar tydligt skriva ut detta, för att locka till sig just de som går omkring med rädsla för tandvård.

Att bli tandläkare
Går du i stället i tankar att bli tandläkare ska du tänka på följande.
Du bör trivas att jobba med människor och att kunna vara lyhörd och respektfull inför dina patienter. Som tandläkare är du ofta chef för en personalgrupp – vilket du också bör tänka igenom i förväg, om du känner att du kan ha den rollen gentemot medarbetare. Tandläkare utför ett precisionsarbete med sina händer utifrån medicinska och biologiska kunskaper. Tandläkare förebygger, utreder och behandlar sjukdomar och skador i käksystemet.

Som tandläkare undersöker du även patienten, bestämmer vilken behandling som ska utföras och ansvarar för att behandlingen blir utförd. Vidare lagar du hål i tänderna, gör rotfyllningar och behandlar tandköttsinflammationer. Det handlar även om att bygga upp skadade delar av munnen i nödvändig samt kosmetiskt syfte.

Specialisttandläkare
Efter att ha varit allmäntandläkare en period kan du specialisera dig exempelvis inom barntandvård, tandlossning eller tandreglering. Det finns åtta olika specialiteter inom tandvården.

Du kan sedan välja på att jobba inom folktandvården eller öppna en privat klinik. Om du öppnar eget blir du egen företagare och måste ta det totala ansvaret för ett företag med allt det innebär.

Utbildning till tandläkare
Utbildningen till tandläkarexamen är på fem år. Förutom den grundläggande behörigheten krävs särskild behörighet i fysik, kemi, matematik och biologi. Vid Karolinska institutet och Malmö högskola används ett urvalsförfarande med prov och intervjuer till en del av platserna. Syftet är att nå sökande som är väl motiverade, har fallenhet och intresse för tandläkaryrket.

När du väl tagit din tandläkarexamen är det Socialstyrelsen som utfärdar legitimationen. I Sverige har vi konstant underskott på tandläkare, av den orsaken att vi har för få utbildningsplatser. Därför pågår ständig rekrytering från utlandet. Därför kan du definitivt räkna med jobb om du väl blivit utbildad tandläkare.

Att tänka på som tandläkare
– Du måste tycka om att arbeta med människor.
– Du bör ha god fysik då arbetet kan slita på nacke och axlar.
– Du bör inte ha anlag för allergi eftersom du arbetar med kemiska preparat och material som härdplaster.