Tänder

Ordet ”tänder” kommer från latinets dentes. Tänderna har människan, och de flesta däggdjur, helt enkelt för att kunna bearbeta föda till en sådan konsistens att tarmarna kan hantera och få ut näring ur födan.

Tandens består av en krona – den del som är ovan tandköttet, och roten – den del som är under tandköttet och håller den på plats i käkbenet.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!
Tänderna består av tre olika lager där det yttersta är emaljen – vilket är kroppens hårdaste vävnad. Tändernas nästa lager är tandbenet (dentin), som är tändernas huvudbeståndsdel. Underst är pulpan som innehåller blodkärl och nerver. Tändernas rötter är sedan klädda med ett sorts cement för tänder som gjuter fast dem i käkbenet.

Lite om människans tänder
Människan har 20 mjölktänder – som tappas när man är barn – och sedan 28 tänder som man har resten av livet. Om man får alla de visdomständer som människan kan utveckla kan man få ända upp till 32 tänder i vuxen ålder.

När man föds har man en färg på emaljen som är ens egen av naturen. Denna färg är till största delen genetiskt bestämd och är svår att göra vitare under livet. Dock finns det mycket som kan missfärga tänderna. Rökning, snusning, dålig munhygien, föda med färgämnen i, läsk mm. är komponenter som genom åren kan missfärga tänderna. Även vissa sjukdomar och tandingrepp kan skapa en annan färg på tänderna än den du är född med.

Tändernas hygien
För att behålla tändernas hälsa och vithet är hygienen viktig. Borstning flera gånger om dagen, tandtråd och fluor är bra exempel på hur man håller sina tänder vita och hela. Regelbundna besök hos tandhygienist och tandläkare är också att rekommendera. Att undvika sådant som försämrar tändernas kondition är också något att tänka på för att behålla tändernas hälsa, exempelvis socker.

Vad man kan göra om man har dåliga tänder
Om du inte skött dina tänder finns det en rad olika åtgärder man kan ta. Misskötta tänder drabbas ofta av karies (hål) som måste lagas. Detta görs hos tandläkaren som fyller hålen med en speciell massa som stelnar till en hårdhet som ska motsvara emaljens egen. Tänder kan även slipas till, putsas och poleras för att på så sätt komma i bättre form.

Något man ofta glömmer bort när man pratar om att ta hand om sina tänder, är tandköttet. Detta är en också en viktig del av tänderna. Ett bra tandkött skyddar tändernas rötter och hjälper till att hålla tänderna på plats. Ett dåligt skött tandkött drar sig nedåt och skyddar inte tänderna helt och hållet – vilket lätt leder till ilningar, inflammationer och utsätter tänderna i högre grad för karies.

Om tänderna misskötts under längre tid kan ett kariesangrepp ha lett så långt att tanden inte går att laga och tandläkaren tvingas borra ut pulpan – med nerver och allt – och göra en rotfyllning.

Vad man gör vid missfärgning av tänderna
Även färgen på dina tänder går att åtgärda. Framför allt idag har nya metoder och medel gjort möjligheten lättillgänglig att bleka dina tänder tillbaks till din medfödda nyans. Detta kan man göra på olika kliniker.