Tandblekning hemma

Förr var tandblekning en avancerad och dyr process som krävde stor kompetens och resurser att genomföra. Idag kan vem som helst ha råd att boka en tid på en tandklinik eller skönhetssalong – som erbjuder tandblekning – och få det gjort på ett par timmar.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

I dag är det till och med möjligt att göra tandblekning hemma. Även om Sverige ligger efter USA i utbud av tanblekningskit för hemmabruk, så svämmar marknaden över av alternativ även här. Men i detta tandblekningens Colorado florerar alla kvaliteer och sorter. Så även om erbjudande och låga priser känns frestande, är det viktigt att man är försiktigt med tandblekning hemma.

Olika sätt att göra tandblekning hemma
Ett vanligt sätt göra tandblekning hemma är att man först går till tandläkare eller tandklinik och göra tandavtryck. Utifrån detta görs sedan tandskenor i vilka du kan applicera tanblekningsmedlet och sätta på tänderna. Detta är på flera sätt den säkraste metoden om du vill göra tandblekning hemma.
Ett billigare alternativ är dock att du även köper avgjutningsutrustning på internet och gör denna själv. Det handlar om att spara flera tusen kronor, men risken för fel är också mycket större – om du inte sitter med rätt kompetens.

När du har dina skenor klara köper du hem en gel som vanligen innehåller kerbamidperoxid. Detta är en aktiv substans som gör att resultatet av din tandblekning kan hålla i flera år

Hur man går till väga vid tandblekning hemma
Som beskrevs kortfattat ovan applicerar du gelen på tandskenorna och sätter försiktigt skenorna över tänderna. Beroende på gelens verkningstid ska denna sedan sitta i en tid. Är du osäker på hur länge, fråga expertis. När du gör tandblekning hemma behövs proceduren oftast upprepas vid ett flertal tillfällen för att ge önskat resultat. Detta för att ämnen du köper för tandblekning hemma inte är lika starka som de man använder på kliniker.

Resultatet av din tandblekning hemma kan du se efter 3 – 5 dagar. Hur många gånger du måste upprepa behandlingen varierar självklart beroende på hur missfärgade tänder du har och hur blekta du vill ha dem.

Du bör också ha i åtanke att våra tänders färger är mycket individuella. Du har en naturlig grundfärg och det är mycket svårt att få en vitare nyans än så.
Du kan även behålla tändernas vithet genom att undvika det som missfärgar dem; som färgämnen, kaffe, te, vin, cigaretter, snus mm.
Överlag är det lättare att bleka missfärgningar som har en varm ton än kalla toner.

Att akta sig för vid tandblekning hemma
Vid tandblekning hemma är det några saker som är extra viktiga att ha i åtanke. Använd inte för mycket gel i skenorna då de annars kan pressas över kanten och fräta på tandköttet vilket orsakar irritationer.

Genomgå under inga omständigheter en behandling om du inte är helt säker på att dina tänder är fria från hål. Vid hål tar sig nämligen blekninggelen in i tanden och kan skapa inflammationer.

Under alla omständigheter är det alltid bra att behandla sina tänder med fluor en tid efter behandlingen, för att stärka emaljen.