Tandblekning biverkningar

De senaste åren har antalet personer som bleker sina tänder ökat avsevärt i Sverige. Det är inte endast personer med riktigt missfärgade tänder som numer genomgår en behandling för tandblekning. Idag är det många andra som gör valet att bleka sina tänder.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

Förr om åren var det nästan bara hos tandläkare man kunde genomföra en tandblekning, men idag går det lika bra hos skönhetssalonger, frisersalonger – ja, till och med hemma.

Men i och med ökad tillgång och lättillgänglighet ökar även riskerna. Personal på skönhetssalongen kan ofta sakna rätt kompetens för att utföra en tandblekning och du som kund får då genomlida onödiga biverkningar. Därför bör du kolla upp de olika alternativ som står till buds. Om man tittar på internet möts man av en oöverskådlig mängd sidor om företag som utlovar mycket för lite besvär och pengar. Allt kan göras på ett kick i hemmet. Men oförsiktighet vid tandblekning kan ge obehagliga biverkningar.

Vanligaste biverkningarna vid tandblekning
Vanliga biverkningar vid tandblekning som går fel är svidande tandkött och ilningar i tänderna. Om ilningar varit ett problem tidigare bör man helt avstå från att bleka tänderna. Detta problem måste först åtgärdas om du vill ha tandblekning utan biverkningar. Munnen bör behandlas med fluorrik tandkräm, munsköljning och kanske till och med ett besök hos tandhygienisten. Du kan behöva en starkare fluorblandning som din tandläkare måste skriva ut på recept.

En annan vanlig biverkning från illa utförd tandblekning är irritation i tandköttet. Detta sker när blekningsgelen har applicerats slarvigt och kommit åt tandköttet. Denna biverkning från tandblekning brukar dock gå över efter några dagar.

Generellt för att slippa biverkningar från tandblekning är att din munhygien är på topp vid behandlingen. Om du skulle ha ett hål i en tand i samband med tandblekning blir biverkningen av det att tandblekningsmedlet kommer i kontakt med tandens inre och orsakar inflammation.

Om biverkningen att tänderna tar skada av starka blekningsmedel
En vanlig rädsla inför genomförandet av tandblekning är biverkningen att tänderna ska ta skada av de starka medel som används vid blekning. Dock har studier visat att karbamidperoxid har mycket liten inverkan på tändernas emalj. Om blekningen sker med hjälp av starka doser av väteperoxid kan vissa biverkningar uppstå. Dessa minimeras dock om man är noga med fluorsköljning efteråt.

Så länge munhygienen är god i innan behandlingen ska inga sådana biverkningar uppstå.

Det finns heller inget som påvisat att tandblekning skulle vara giftigt – förutsatt att tandblekningen sker korrekt. Givetvis är det skadligt att svälja tandblekningsmedel som är en frätande substans. Om det svider i tandköttet om det råkar komma på det så gör det givetvis skada om det kommer ner i magen. Men utöver det är inte medlen giftiga.

Efter en tandblekning är det alltid bra att skölja med fluor i några dagar för att bygga upp emaljen.

Biverkningar av upprepade behandlingar av tandblekning
Risken för biverkningar vid tandblekning ökar dock ju oftare behandling sker. Om du genomför behandling flera gånger om året kan biverkningar som ilningar i tänderna och inflammation av tandköttet uppstå ändå.