Tand blekning

Tidigare har det varit de som har några tusenlappar över som gått till tandläkare eller tandspecialist och genomfört tand blekningsproceduren. På senare tid har det utvecklats metoder och tekniker som gjort det billigare och enklare. Så enkelt att du till och med kan göra tand blekning själv.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

Tand blekning som resultat av missfärgade tänder
Ens naturliga tandfärg är individuell. Du föds med en färg som därifrån och framåt kan missfärgas på olika sätt. Missfärgningen kan åtgärdas men sällan den medfödda färgen. Är det detta man ute efter är det inte tand blekning man vill göra utan då handlar det om att sätta in porslinsfasad, och då är det mycket höga summor det handlar om.

Tändernas grundfärg är till stor del ärftlig, men all missfärgning har man sig själv att skylla. Man kan slippa tand blekning genom att ta vara på tänderna. Undvika saker som kaffe, te, alkohol, snus, rökning och vissa maträtter med färgämnen i. Även läsk och vitt vin innehåller färgämnen och mineraler som missfärgar tänderna. En rotfyllning påverkar också tandens färg och gör den gråaktig. Allt detta går att undvika så att man slipper tand blekning. Men har man nu en gång hamnat där är tand blekning ett sätt att återfå den naturliga tandfärg som man föddes med.

Tand blekning inte alltid nödvändig
Om dina tänder missfärgats av kaffe, rökning eller dylikt kanske tand blekning inte behövs. Det kan räcka att gå till tandläkare eller tandhygienist och putsa bort missfärgningen med en lätt slipande pasta. Det finns även tandkräm med en sorts slipmedel i som man kan borsta tänderna med.
Fungerar inte detta – om exempelvis färgämnen från mat missfärgat tandens ytskikt – är tand blekning ett alternativ.

Hur tand blekning går till
Om du vill känna dig säker och trygg hos en fackman ska du givetvis låta en tandläkare eller tandsköterska göra din tand blekning. Behandlingen tar cirka en timme. Före du genomgår denna tand blekning måste du se till att ha god munhygien. Eventuella hål lagade och friskt tandkött.

Under behandlingen skyddas ditt tandkött mot blekningsgelen av ett isolerande material. Därefter appliceras tand blekningsgelen och aktiveras med ett speciellt lågenergiljus. Vill man ha en snabbare tand blekning kan man använda laserljus där dina tänder värms upp några grader och därmed skyndar på blekningsprocessen.
Laserljusbehandling kan man bara göra på en klinik.

Då används också en starkare blekningsgel än den man använder när man gör det själv. Detta betyder att det går snabbare att göra en tand blekning på klinik än hemma. Efteråt tand blekning bör du ta vara på dina tänder så du slipper upprepa behandlingen igen. Alltså, undvika mat och dylikt som skapar missfärgning. Borsta ofta och använda tandtråd.

Är tand blekning skadligt?
Många som funderar på tand blekning oroar sig för om det är skadligt för tänder och tandkött. Svaret är nej. Om man följer de anvisningar och skötselråd som finns, använder fluor och sköter tänderna – samt inte gör tand blekning allt för ofta – har det inte kunnat påvisas någon märkbar fara för tänder och tandkött.