Blekning av tand

Förr var det bara det bara film stjärnor och fotomodeller – de som använde sitt leende i arbetet – som kostade på sig blekning av sina tänder. De senaste åren har dock teknik utvecklats som gör processen så mycket billigare att allt fler kan ha råd. Processen för blekning av tand är numer så enkel att du till och med kan göra det själv.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

Blekning av tand som resultat av missfärgade tänder
En naturlig tandfärg kan man knappast säga finns, då det är individuellt. Men generellt är det så att tänderna är blekare när man föds och missfärgas allt mer med åren. Denna missfärgning kan åtgärdas, men du kan sällan nå någon annan färg en den du föddes med. Så vida du inte sätter in en porslinsfasad som täcker dina naturliga tänder – men då är det helt andra summor man talar om.

Färgen på tänderna är till största delen ärftlig. Men missfärgningen som sker genom åren är ens eget fel. Vill man undvika att få missfärgade tänder så får man ta vara på dem – genom att undvika exempelvis kaffe, te, snus alkohol – rökning. Till och med olika födoämnen ger missfärgade tänder då de innehåller färgämnen.
Om du missköter dina tänder så att du tvingas göra en rotfyllning leder detta också till missfärgning – oftast genom en grå nyans. Blekning av tand är då ett sätt att återställa den färg som är din av naturen.

Blekning av tand inte alltid nödvändig
I flera fall är blekning av tand inte något du behöver lägga pengar på. Flera missfärgningar av tänderna kan slipas bort med en speciell slipande pasta – vilket din tandläkare eller tandhygienist kan göra. Det finns till och med tandkräm som du kan köpa och använda själv – som har en slipande effekt.

Hur blekning av tand går till
Även om blekning av tand numer går att göra själv är det en lång process när du gör den själv. Vill du att det ska gå snabbt och säkert är det en fackman du ska gå till när du ska göra blekning av tand. Hos en tandläkare eller tandklinik tar behandlingen ungefär en timme. Men oavsett hur blekning av tand går till måste du alltid förbereda på samma sätt – och det är att se till att du har god munhygien.

Inflammerat tandkött eller hål i tänderna gör att blekning av tand inte är möjlig. Se därför till att under en längre period skött ditt tandkött och gått till tandläkare och fixat dina tänder.

När du väl är hos fackman som ska genomföra blekning av tand behandlas först ditt tandkött av med ett isolerande material som ska skydda mot blekningsgelen. Efter det appliceras gelen och aktiveras sedan med ett speciellt lågenergiljus. Ännu snabbare behandling kan man få med hjälp av laserljus som värmer upp tänderna ett par grader.

Denna behandling går bara att få på klinik. Då används också en starkare blekningsgel.

För att slippa göra om behandlingen snart igen måste du efter du gjort blekning av tänder fortsätta ta hand om dem. Undvika de saker som missfärgar. Borsta tänderna och använda tandtråd.