Bleka missfärgade tänder

Idag blir det allt vanligare att folk vill bleka missfärgade tänder. Förr var det något som mest gjordes av fotomodeller och filmstjärnor – men allteftersom tekniken blir billigare och efterfrågan större är det fler och fler som provar att bleka missfärgade tänder. Att bleka missfärgade tänder är relativt enkelt och kan lätt göras hos tandläkare eller genom en behandling i hemmet.

Dentaworks Tandblekning, endast 395 kr, Köp online!

Simplesmile Tandblekning 395 kr, Köp här!

Vad som föregår att man vill bleka missfärgade tänder
Det som föregår att man vill bleka missfärgade tänder är att tänderna på olika sätt färgats – främst av vad vi äter, men även genom exempelvis rökning. The, kaffe, snus, cigaretter och färgämnen i mat, vin och läsk ger missfärgade tänder. Även en rotfyllning kan ge en missfärgning.

De flesta av dessa missfärgningar går att åtgärda, dock är det svårt att ändra den färg som vi fått av naturen och som vi ärvt – vilket gör färgen på våra tänder individuella.

Lätt missfärgade tänder kan slipas hos tandhygienisten med en speciell pasta. Det finns även tandkräm med en mild form av denna slipfunktion. Sådan missfärgning behöver alltså ingen blekning för att försvinna.

Lägen då du dock bör bleka missfärgade tänder för att få dem vita är när de börjat gulna. Det finns flera olika metoder för att bleka missfärgade tänder. En del som du kan göra hos tandläkare eller tandhygienist, andra som du kan göra hemma.

De metoder tandläkaren använder är mer effektiva då de kan använda starkare medel. Om du bleker missfärgade tänder hemma kan du behöva genomföra behandlingen flera gånger. Oavsett vilken metod du använder för att bleka missfärgade tänder är det vanligt att proceduren måste upprepas efter ett par år.

Att tänka på före och efter man bleker missfärgade tänder
Före och efter du bleker missfärgade tänder är munhygien ett måste utöver det vanliga. För att inte skada tänder och tandkött måste tandköttet vara friskt och inga hål finnas i tänderna. Se därför till att du varit hos tandläkare och tandhygienist i förväg och sett till att allt är tipp topp.

Efter du blekt missfärgade tänder bör du fortsätta hålla din munhygien god. Och lämpligen undvika de ämnen som missfärgar tänderna. Bra är också att skölja munnen ofta med fluor samt att borsta tänderna med en mjuk tandborste. En eltandborste kan också rekommenderas då den kommer åt ställen där vanliga tandborstar inte når.
På dessa sätt slipper du göra om proceduren efter bara en kort tid.

Om du vill bleka missfärgade tänder är det alltid tillrådigt att du kontaktar din tandläkare – oavsett om du gör det där eller hemma – och ber om råd och saker att tänka på.

Finns det några faror när man vill bleka missfärgade tänder

När du vill bleka missfärgade tänder kanske du tvekar inför eventuella faror. Undersökningar visar mycket liten skada på emalj. Och följer man anvisningarna rätt ska inte heller tandkött ta skada. Dock är det viktigt att följa råden ovan om god munhygien. För de starka ämnena som blekningsmedlet innehåller kan ska tänder med hål i eller inflammerat tandkött. Annars är riskerna ganska små.